Σελίδες

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο Ισίδωρος Ζουργός στην αυλή της Αγιορειτικής Εστίας


Πολλοί ήταν οι φίλοι που παρευρέθηκαν στην όμορφη βραδιά που πραγματοποιήθηκε στην αυλή της Αγιορειτικής Εστίας και κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον θεσσαλονικιό συγγραφέα, να μας διαβάζει αποσπάσματα από το νέο του βιβλίο που φέρει τον τίτλο: «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο».
Ο Ισίδωρος Ζουργός ανέγνωσε τρία αποσπάσματα, τα οποία, όπως μας φανέρωσε ο ίδιος, συσχέτισε με την Αγιορειτική Εστία, την Έκθεση για την Κωνσταντινούπολη που συνεχίζει να εκθέτετε στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Νεδέλκου, καθώς και με τον πρώτο ιδιοκτήτη του κτιρίου της Αγιορειτικής Εστίας, τον γιατρό Κωνσταντίνο Νεδέλκο.

Έτσι λοιπόν, το πρώτο απόσπασμα αφορούσε την συνάντηση του περιηγητή Βασίλη Γρηγόροβιτς Μπάρσκι με τον Μοναχό Ιωαννίκιο στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους και η σύνδεση αφορούσε στο γεγονός ότι η Αγιορειτική Εστία έχει εκδώσει τα δύο μεγάλα ταξίδια του Μπάρκσι στο Άγιον Όρος το 1725-1726 και 1744-1745 στο έργο με τίτλο «ΜΠΑΡΣΚΙ: Τα ταξίδια του στο Άγιον Όρος 1725-1726, 1744-1745 με την φροντίδα και τα σχόλια του ακαδημαϊκού Παύλου Μυλωνά» και στο οποίο επίσης περιέχεται πλούσιο βιογραφικό υλικό για το έργο του Μπάρσκι.
Το δεύτερο απόσπασμα αφορούσε σκηνές από την ζωή του Ματίας Αλμοσίνο στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφική Έκθεση στον α΄ όροφο της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ: Η Πόλη μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αχιλλέα Σαμαντζή και του Ευγένιου Δαλέζιου». Η εν λόγω έκθεση παρουσιάζετε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, και φανερώνει ένα μοναδικό αρχειακό υλικό της περιόδου της Πόλης από το 1880 έως το 1930.

Τέλος, το τρίτο απόσπασμα ήταν αφιερωμένο στην γνωριμία του Ματίας Αλμοσίνο με τον μεγάλο άγγλο γιατρό Τομ Σύντενχαμ, και ο Ισίδωρος Ζουργός το συνέδεσε με τον Κωνσταντίνο Νεδέλκο, γιατρό της πόλης μας, ο οποίος έχτισε και αργότερα δώρισε το Μέγαρο Νεδέλκου στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα της Parallaxis με τίτλο «Το βιβλίο αλλιώς» και ακολούθησε αντίστοιχη εκδήλωση στην αυλή του Κρατικού Ωδείου, κατά την οποία ο Θωμάς Κοροβίνης ανάγνωσε αποσπάσματα από το πλούσιο έργο του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου