Σελίδες

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Φέτος διαβάζουμε νομπελίστες #4


Την Τρίτη 29 Απριλίου στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Μεγάρου Νεδέλκου, υλοποιήθηκε η συνάντηση για τον μήνα Απρίλιο της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας. Για ακόμη μία φορά η συνάντηση έλαβε χώρα υπό τον ήχο της βροχής, η οποία μας συντρόφευε καθ’ όλη την διάρκεια της.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, ως είθισται, συζητήσαμε για το βιβλίο που είχαμε επιλέξει να διαβάσουμε, το οποίο ήταν το έργο της Ντόρις Λέσινγκ με τίτλο «Το πέμπτο παιδί».


Το βιβλίο αναλύθηκε διεξοδικά απ’ όλους τους συμμετέχοντες, με τις συμφωνίες και τις διαφωνίες που γεννά μία ομαδική συζήτηση. Ωστόσο εστιάσαμε λίγο περισσότερο στο βασικό θέμα του βιβλίο, το οποίο αφορούσε το ζήτημα της «διαφορετικότητας» και πως αυτό αντιμετωπίζεται από τα μέλη μιας οικογένειας, τα μέλη μιας μικρής ομάδας και εν τέλει από τα μέλη της κοινωνίας ολόκληρης. Στο δύσκολο αυτό έργο, είχαμε σύμμαχο μεγάλο, το εκλεκτό μέλος της λέσχης μας Γιώργο Μπασδάρη, ο οποίος ως κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνος των προγραμμάτων των Παιδικών Χωριών SOS  στη Βόρεια Ελλάδα, φώτισε με ιδιαίτερο τρόπο όλες τις σκοτεινές πτυχές που κρύβει το ζήτημα της «διαφορετικότητας» στη σύγχρονη Ελλάδα.



Ακολούθως τέθηκε το θέμα της επιλογής του νέου προς ανάγνωση βιβλίου. Όλα τα παρόντα μέλη (και ελπίζουμε και τα απόντα από τη συνάντηση) συμφώνησαν στην επιλογή του Νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ως ο επόμενος συγγραφέας, έργο του οποίου θα διαβαστεί, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσουμε την μνήμη του. Ο μεγάλος αυτός συγγραφέας, έφυγε από την ζωή μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 17 Απριλίου 2014.




«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» είναι τελικά το έργο που επιλέχθηκε μετά από ψηφοφορία από τα μέλη της Λέσχης.

Λόγω του μεγάλου όγκου του βιβλίου, η επόμενη συνάντηση της Λέσχης, ορίστηκε για την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014, και τη φορά ετούτη, ελπίζουμε ότι θα χαρούμε την αυλή της Αγιορειτικής Εστίας.



Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ήταν αναπόφευκτο: η μυρωδιά από πικραμύγδαλα του θύμιζε άτυχους έρωτες. Ο γιατρός Χουβενάλ Ουρμπίνο την ένιωσε από τη στιγμή που μπήκε μες στο σκοτεινό ακόμα σπίτι, όπου είχε τρέξει βιαστικά για ν' ασχοληθεί με μια περίπτωση που από χρόνια είχε πάψει να είναι επείγουσα. Ο Χερεμία δε Σαιντ Αμούρ, πρόσφυγας από τις Αντίλλες, ανάπηρος από τον πόλεμο, φωτογράφος για παιδιά κι ο πιο πονετικός του αντίπαλος στο σκάκι, είχε ξεφύγει μια για πάντα από τα βασανιστήρια της μνήμης, με αναθυμιάσεις από υδροκυανιούχο χρυσό. 

Βρήκε το πτώμα σκεπασμένο με μια κουβέρτα, στο ράντσο που κοιμόταν πάντα, κοντά σ' ένα σκαμνί με μια μικρή λεκάνη που ο νεκρός είχε μεταχειριστεί για να εξατμίσει το δηλητήριο. Στο πάτωμα, δεμένο στο πόδι του ράντσου, βρισκόταν το ξαπλωμένο σώμα ενός μεγάλου μαύρου δανέζικου σκύλου με χιονάτο στήθος κι από κοντά οι πατερίτσες. Το δωμάτιο, που χρησίμευε για κρεβατοκάμαρα και εργαστήριο ταυτόχρονα, πνηγηρό και στενάχωρο, μόλις είχε αρχίσει να φωτίζεται από τη λάμψη της αυγής μέσα από τ' ανοιχτό παράθυρο, αλλά το φως ήταν αρκετό για ν' αναγνωρίσει την εξουσία του θανάτου. [...] (Από την έκδοση).


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (ισπ. Gabriel José García Márquez, 6 Μαρτίου 1927  17 Απριλίου 2014) ήταν σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας, βραβευμένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του «μαγικού ρεαλισμού» και ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Ισπανόφωνης λογοτεχνίας.
Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1927 στο χωριό Αρακατάκα (βρίσκεται στο Διαμέρισμα Μαγδαλένα) της Κολομβίας. Το 1947 ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογοτά. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε σε εφημερίδα το πρώτο του διήγημα, «Η Τρίτη Παραίτηση». Το 1948 μετακόμισε στην Καρθαγένη της Ινδίας των Δυτικών Ινδιών και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1947 και το 1967 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», το οποίο τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας, καθώς αποκόμισε αμέσως τις θετικότερες κριτικές και του χάρισε μεγάλη φήμη.

Το 1982 του δόθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, ο Μάρκες τιμήθηκε με το βραβείο «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σε έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου»

Τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με τον καρκίνο των λεμφαδένων. Πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό όπου και είχε εγκατασταθεί το 1961. Κατά καιρούς διέμενε και στην Καρθαγένη της Κολομβίας, στην Βαρκελώνη της Ισπανίας και στην Αβάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου