Σελίδες

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Σύγχρονοι Αμερικανοί συγγραφείς του 20ου αιώνα #3



Μία ακόμα συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 στην βιβλιοθήκη της Αγιορειτικής Εστίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε και σχολιάστηκε το βιβλίο του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ με τίτλο «Ο φύλακας της Σίκαλης». Το εν λόγω έργο είχε οριστεί ως το δεύτερο βιβλίο προς ανάγνωση και σχολιασμό της φετινής θεματικής μας ενότητας, «Σύγχρονοι Αμερικανοί Συγγραφείς του 20ου αιώνα». 

Η συζήτηση που ακολούθησε για το βιβλίο ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και αφού αναλύθηκε η περίοδος κυκλοφορίας του βιβλίου (δεκαετία του 1950), η κοινωνική ζωή, οι νέες αξίες και τα νέα ήθη που μπήκαν στην ζωή του αμερικανικού λαού, τα σχόλια συγκεντρώθηκαν γύρω από τον ήρωα του Σάλιντζερ, τον Χόλντεν Κόλφιλντ και στην επαναστατική του διάθεση. Όλοι συμφωνήσαμε ότι ο Κόλφιλντ αισθάνεται παγιδευμένος σ’ ένα κόσμο στον οποίο δεν ανήκει και δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Για τον λόγο αυτό προσπαθεί να βρει διαρκώς τρόπους διαφυγής από τους ανθρώπους που τον περιτριγυρίζουν αλλά και από την ίδια την πραγματικότητα η οποία πληγώνει βαθιά την εφηβική του ψυχή. 

Τέλος έγινε μεγάλη συζήτηση για την προσωπική ζωή του Σάλιντζερ και για την απομάκρυνση του από τον δημόσιο βίο μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το βιβλίο του, γεγονός που συνάδει με τον χαρακτήρα του ήρωα του.
Ο επόμενος συγγραφέας που έχει σειρά είναι ο Κόρμαν ΜακΚάρθυ και το βιβλίο που επιλέξαμε είναι το έργο του «Ματωμένος Μεσημβρινός». Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, η οποία θα έχει άκρως εοσρταστικό χαρακτήρα.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και για το βιβλίο: 

 Ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ γεννήθηκε το 1933 στο Τενεσί. Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα, The Orchard Keeper (1955), κερδίζει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του Ιδρύματος Φώκνερ. Με το πέμπτο μυθιστόρημά του, Ματωμένος μεσημβρινός (1985), που πολλοί θεωρούν το αριστούργημά του, θα γίνει διάσημος στον κόσμο. Ακολουθεί η λεγόμενη «Τριλογία των Συνόρων», με τα μυθιστορήματα Όλα τα όμορφα άλογα (μτφρ. Αλέκος Μπενρουμπής, 2000), Το πέρασμα (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, 2003) και Πεδινές πολιτείες (μτφρ. Αλέκος Μπενρουμπής, 2009). Μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν και τα επόμενα βιβλία του, Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, 2008) και Ο δρόμος (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, 2007), που έγιναν κινηματογραφικές ταινίες. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου, με το Βραβείο Κριτικών ΗΠΑ το 1992 (Όλα τα όμορφα άλογα) και με το Πούλιτζερ λογοτεχνίας το 2007 (Ο δρόμος).


Ματωμένος μεσημβρινός:
Ο Ματωμένος μεσημβρινός είναι ένα επικό μυθιστόρημα για τη βία και τη φαυλότητα που ακολούθησαν την κατάκτηση του Φαρ Ουέστ, το οποίο ανατρέπει όλες τις συμβάσεις των ουέστερν και της μυθολογίας της Άγριας Δύσης. Βασισμένο σε ιστορίες που συνέβησαν στα σύνορα Τέξας-Μεξικού το 1850, αναφέρεται στις περιπέτειες του Κιντ, ενός δεκατετράχρονου αγοριού το οποίο βρίσκεται να μεγαλώνει σε έναν εφιαλτικό κόσμο, όπου οι Ινδιάνοι δολοφονούνται μαζικά και όπου η αγορά των σκαλπ τους γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επικερδής. Βίαιο και τρυφερό συνάμα, αντισυμβατικό και πολλές φορές προκλητικό, το βιβλίο του Ματωμένος μεσημβρινός θεωρείται από τους μεγαλύτερους κριτικούς του κόσμου ως το αριστούργημα του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα.

«Το βιβλίο διαβάζεται σαν ένας συνδυασμός της Ιλιάδας, της Κόλασης του Δάντη και του Μόμπι Ντικ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Ματωμένος μεσημβρινός δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια και ότι, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που σου κόβει την ανάσα. Είναι το αριστούργημα του ΜακΚάρθυ».
ΤΖΩΝ ΜΠΑΝΒΙΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου