Σελίδες

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Σύγχρονοι Αμερικανοί συγγραφείς του 20ου αιώνα #1

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη για τη νέα αναγνωστική χρονιά, συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα βιβλία που διαβάσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γι’ αυτά που μας ενθουσίασαν και γι’ αυτά που μας απογοήτευσαν,  και να σχολιάσουμε με λεπτομέρειες το βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη με τίτλο «Οδός Θησέως», το οποίο είχε επιλεγεί (μετά από κλήρωση) ως το βιβλίο του καλοκαιριού.  

Ακολούθως τα μέλη ενημερώθηκαν για την νέα θεματική η οποία έχει τον τίτλο: «Σύγχρονοι Αμερικανοί συγγραφείς του 20ου αιώνα». Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς λοιπόν, θα έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε και να σχολιάσουμε έργα μεγάλων Αμερικανών συγγραφέων, οι οποίοι γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, με μία μικρή εξαίρεση, αυτή του Ernest Hemingway, με τον οποίο ξεκινάμε και ο οποίος γεννήθηκε το 1899. 
Ήδη τα μέλη είχαν ενημερωθεί για την λίστα με τους συγγραφείς, την εργογραφία τους καθώς και με την σειρά που θα τους διαβάσουμε. Η σειρά ακολουθεί τη χρονολογία γέννησης τους, προσπαθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να διερευνήσουμε την εξέλιξη της αμερικανικής λογοτεχνίας και η οποία είναι η εξής: 
 1.       Ernest Hemingway, (1899-1961)
2.       Jerome David Salinger, (1919-2010)
3.       Cormac McCarthy, (1933)
4.       Philip Roth, (1933)
5.       Don DeLillo, (1936)
6.       Steven Pressfield, (1943)
7.       Richard Ford, (1944)
8.       Paul Auster, (1947)
9.       Stephen King (1947)
10.   Jonathan Franzen (1959).
Επίσης, και για πρώτη φορά στη λειτουργία της Λέσχης μας, φέτος ορίστηκε ένα βιβλίο ως το βιβλίο της χρονιάς, το οποίο τα μέλη καλούνται να διαβάσουν και να συζητηθεί στη τελευταία συνάντηση. Για φέτος λοιπόν ως βιβλίο της χρονιάς ορίστηκε το έργο της Αμερικανίδας συγγραφέως Ντόνα Ταρτ με τίτλο «Η Καρδερίνα». 
 Ξεκινάμε λοιπόν και τούτη τη χρονιά και ως πρώτο βιβλίο ορίσαμε ένα όχι και τόσο γνωστό έργο του Ernest Hemingway (αποφεύγοντας τα γνωστά του τα οποία έχουν διαβαστεί από τους περισσότερους) με τίτλο: «Στην εποχή μας» με τα πρώτα διηγήματα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο: 
Η συλλογή αυτή είναι το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε στις ΗΠΑ ο Χέμινγουεϊ μετά την επιστροφή του από την Ευρώπη (1925). Στις περισσότερες ιστορίες, ήρωάς του είναι ο Νικ Άνταμς, ένα είδος alter ego του συγγραφέα, τον οποίο γνωρίζουμε τραυματισμένο από τον πόλεμο και τον αποχαιρετάμε με μια σκηνή ψαρέματος σε αμερικάνικη λίμνη. Γραμμένα στην πιο γόνιμη περίοδο του Χέμινγουεϊ, τα διηγήματα αυτά συγκαταλέγονται στις καλύτερες δουλειές του νομπελίστα συγγραφέα και χαρακτηρίζονται από μια μορφική και θεματολογική ενότητα, ενότητα που έσπρωξε πολλούς κριτικούς να χαρακτηρίσουν το Στην εποχή μας «σπονδυλωτό μυθιστόρημα», «μυθιστόρημα μύησης» ή «ενότητα διηγημάτων». Από τα βιβλία που άλλαξαν τη μορφή της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.
Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου