Σελίδες

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Σύγχρονοι Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο) #1

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας, η πρώτη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας για την νέα βιβλιοαναγνωστική χρονιά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα παρευρισκόμενα μέλη ξεναγήθηκαν στην Έκθεση με τίτλο «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» που λειτουργεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας και παρουσιάζει το φωτογραφικό έργο των τεσσάρων ξένων φωτογράφων: Valery Bliznyuk (Ρωσία), Zbigniew Kosc (Πολωνία), Zoran Purger (Σερβία) και Ali Borovali (Τουρκία).
Ακολούθως τα μέλη συζήτησαν για το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο «Άγιοι και Δαίμονες». Η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από το χορταστικό βιβλίο, τις προσωπικές αγωνίες, τις θυσίες και τα άπιαστα όνειρα του κεντρικού ήρωα, τους πολυσύνθετους ήρωες του έργου, τα λαογραφικά, εθνολογικά και κοινωνικά στοιχεία που περιέχει και κατά πόσο ετούτα βοήθησαν τον αναγνώστη να καταλάβει καλύτερα την περίοδο στην οποία αναφέρεται (1808-1831). Παρά τις όποιες συμφωνίες και διαφωνίες, το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που σε γεμίζει με το πλούσιο υλικό του και τις όμορφες περιγραφές του.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ορίστηκε και η θεματική ενότητα της φετινής χρονιάς, η οποία είναι η εξής: «Σύγχρονοι Λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης» (και της ευρύτερης περιοχής). Μετά από ψηφοφορία, το πρώτο βιβλίο που επιλέχθηκε, είναι το έργο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη με τίτλο: «Ουζερί Τσιτσάνης».
Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015, στο βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας, στις 19:00. Στην συνάντηση θα παρευρεθεί και ο συγγραφέας για να συζητήσει με τα μέλη της Λέσχης για το εν λόγω βιβλίο καθώς και για το σύνολο του έργου του.
Τέλος, μετά από πρόταση του συντονιστή της Λέσχης, τα Μέλη της Λέσχης θα επισκεφθούν την Έκθεση ντοκουμέντων για τον Μανώλη Αναγνωστάκη στο χώρο των περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η επίσκεψη ορίστηκε για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και η ξενάγηση θα γίνει από τον Μίλτο Πολυβίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Γεννήθηκα το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα μεταξύ Χαριλάου και Βούλγαρη, δίπλα στη γειτονιά όπου μεγάλωσε και η Ζωή Σαμαρά, γυναίκα του Τσιτσάνη, κι όπου για ένα διάστημα έζησε κι ο συνθέτης. Περπατώ ακόμα στα ίδια χώματα. Μια συννεφιασμένη Κυριακή του 1993 μου γίνεται έμμονη ιδέα να μπω, για λίγες σελίδες, στην ψυχή του κουνιάδου του Βασίλη Τσιτσάνη, Αντρέα Σαμαρά, με τον οποίο ο συνθέτης ανοίγει το 1942 ένα ουζερί, στην οδό Παύλου Μελά 22, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - δεν ζούσα τότε για να είμαι στην παρέα τους: μέρες γερμανικής κατοχής, αντίστασης, εμφυλίου, εξόντωσης των Εβραίων, πείνας και μέσα σ' όλα αυτά ο Τσιτσάνης να γράφει τα καλύτερα τραγούδια του. 
Το Ουζερί Τσιτσάνης δουλεύει ακριβώς στη δίνη της καταιγίδας, κόντρα και ταυτόχρονα έξω απ' αυτήν, και συνεχίζει, μετά τη φυγή του συνθέτη στην Αθήνα το '46, να ζει θρυλικά μέσα στο μυαλό μου, σε διάφορες παραλλαγές. Η ιστορία, επομένως, που ακολουθεί είναι τόσο πραγματική και τόσο φανταστική όσο κι ο τεκές του Σιδέρη και τα περιγιάλια της Παραγουάης του Τσιτσάνη - της δικής του Παραγουάης... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου