Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Φέτος διαβάζουμε την Πόλη #6

Πραγματοποιήθηκε χθες 25 Ιουνίου 2015 η τελευταία, πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα, συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας. Τα μέλη της Λέσχης είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την όμορφη αυλή της Αγιορειτικής Εστίας και να συζητήσουμε για το βιβλίο του Andrew Novo με τίτλο “Όταν έπεσε η Πόλη”. Τα περισσότερα μέλη συμφώνησαν στο γεγονός ότι το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή ήταν αρκετά ενδιαφέρον, αλλά ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των περισσότερων. 
Οι ήρωες του βιβλίου είχαν δουλευτεί άνισα από τον συγγραφέα ενώ οι περισσότερες σκηνές του, σε παρέπεμπαν σε σκηνές κινηματογραφικής ταινίας αφήνοντας απ' έξω το όποιο λογοτεχνικό ύφος του. Τα ιστορικά στοιχεία ωστόσο που παρουσιάζονταν μέσα στο βιβλίο, μαρτυρούν την επιμελή δουλειά του συγγραφέα και την προσπάθεια του να ακολουθήσει παλαιότερα χρονικά που αναφέρονται στην άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Ως είθισται η κουβέντα επεκτάθηκε και σε άλλα αναγνώσματα και η λίστα των βιβλίων που έχουν γραφτεί για την Πόλη μεγάλωσε ακόμα περισσότερο.
Ακολούθως ορίστηκε το νέο βιβλίο προς ανάγνωση. Πρόκειται για το έργο του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο “Άγιοι και δαίμονες εις ταν Πόλιν”. Η επόμενη συνάντηση των μελών της Λέσχης ορίστηκε για τον μήνα Σεπτέμβριο (η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα) και μέχρι τότε όλα τα μέλη της Λέσχης αντάλλαξαν ευχές για καλό καλοκαίρι και καλές αναγνώσεις. 
 

Άγιοι και δαίμονες εις ταν Πόλιν 
Καλπούζος, Γιάννης
Μεταίχμιο
Σελίδες: 748

Μυθοπλασία και πραγματικότητα συνυφαίνονται στο υφαντό της Πόλης από το 1808 ως το 1831. Καθημερινή ζωή, έρωτες, δυνατές φιλίες, πλούτη, φτώχεια, οραματιστές, συμμορίες των δρόμων, χασικλήδες, δερβίσηδες, γενίτσαροι· αρνησίθρησκοι, κρυπτοχριστιανοί, δεισιδαιμονίες, ερωτικά ξόρκια, χαμένα όνειρα, οι γυναίκες στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού· πυρκαγιές, παζάρια, βεγγέρες, καπηλειά των 1000 τ.μ., η τρομερή φυλακή του Μπάνιον, το μπουντρούμι και η αστυνομία του Πατριαρχείου· κοινά σχολεία, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, ερωμένες Πατριαρχών, λεσβίες, αρώματα, λάσπες, βασανιστήρια, πανούκλα· προεπαναστατική περίοδος, Φαναριώτες, συνωμοσίες, μυστικές εταιρείες, προδότες, μισαλλοδοξία, οι σφαγές στην Πόλη το 1821· Ρωμιοί, Οθωμανοί, Αρμένιοι, Φράγκοι, Εβραίοι. Κι ακόμα Πόντος, Χίος, Δραγατσάνι, Μανιάκι, Αλεξάνδρεια. Πόθος, φόβος, όχλος, άγιοι και δαίμονες. Ένα επικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη με την περιπετειώδη ζωή των ηρώων του, την ατμόσφαιρά του, τη χειμαρρώδη γλώσσα του, το συναίσθημα, τον στοχασμό, τις αστείες καταστάσεις και την ολοζώντανη αναπαράσταση της εποχής εκείνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου