Σελίδες

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Διαβάζοντας της Κωνσταντινούπολη #2

Την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη για το νέο έτος συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τον σχολιασμό του έργου του Μίκα Βάλταρι με τίτλο «Ιωάννης Άγγελος» το οποίο είχε ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης (και μετά από πρόταση του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη) ως το βιβλίο προς ανάγνωση. Θετικά ήταν τα περισσότερα σχόλια των μελών για το εν λόγω έργο, δίνοντας έμφαση στη συγγραφική δομή του βιβλίου, κατά την οποία ο Βάλταρι χωρίζει σε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος μας περιγράφει (κάποιες φορές με μεγάλη λεπτομέρεια) την ερωτική ιστορία του ήρωα με την κόρη του Λουκά Νοταρά ενώ στο δεύτερο και πιο δυνατό μέρος, μας εντυπωσιάζει αρχικά με τις σκηνές της πολιορκίας της Πόλης και ακολούθως με την Άλωση.
Βασικά ζητήματα της Άλωσης της Πόλης αναφέρονται στο βιβλίο, όπως η βοήθεια της Δύσης και των Λατίνων, η Σύνοδος της Φεράρας, το μεγάλο ζήτημα του fioloque η εσωτερική διαμάχη ενώ σε πολλά σημεία του έργου εμφανίζεται το μέγα θέμα «Καλύτερα το τουρκικό φακιόλι, παρά η λατινική καλύπτρα».
Όλα τα μέλη συμφώνησαν ότι τα ιστορικά στοιχεία που χρησιμοποιεί είναι ακριβή και κάπου εκεί ξεκίνησε και ένας μικρός διάλογος για τις πιθανές βιβλιογραφικές πηγές που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας (οι οποίες δεν παρουσιάζονται στο βιβλίο) και κατά πόσο πρέπει να αναγράφονται (τακτική την οποία ακολουθούν πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς πλέον) ή όχι.
Ακολούθως η συζήτηση ξέφυγε από τα πλαίσια του βιβλίου και ανοίχτηκε συζητώντας και σχολιάζοντας τα τραγικά γεγονότα που μόλις πριν μία ημέρα είχαν συμβεί στο Παρίσι, αρχής γενομένης από το ζήτημα του θρησκευτικού φανατισμού και των διαστάσεων που έχει λάβει στο σύγχρονο δυτικό κόσμο και καταλήγοντας στην ελευθερία του τύπου και του λόγου.
Κατόπιν επιλέξαμε (πάντα μέσα από τη διαδικασία της ψηφοφορίας) το επόμενο βιβλίο προς ανάγνωση, το οποίο είναι το έργο του Αχμέτ Ουμίτ με τίτλο «Μνήμες της Κωνσταντινούπολης». Παρακάτω ακολουθεί μία μικρή περίληψη του βιβλίου.
Μετά και την επιλογή του βιβλίου, ήρθε η ώρα της διασκέδασης. Αρχικά κόψαμε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα το φλουρί της οποία έπεσε στον Γιώργο Μπασδάρη, στον οποίο ευχόμαστε καλή και ευλογημένη χρονιά. Ο τυχερός της παρέας έλαβε ως δώρο τον νέο Κατάλογο της Έκθεσης του Tim Vyner με τίτλο: «Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος».

Ακολούθως την σκυτάλη πήρε το μικρό παραδοσιακό μουσικό σχήμα υπό την καθοδήγηση του Νεκτάριου Αντωνίου. Ακούσαμε παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανατολίτικα τραγούδια ενώ το κέφι άναψε όταν φτάσαμε σε πιο σύγχρονες επιλογές με τραγούδια που κρατούν ως βάση τον παραδοσιακό ήχο. Έτσι τραγουδήσαμε όλοι μαζί τραγούδια των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Χαΐνηδες κ.α.
Το μουσικό σχήμα αποτελούνταν από τους: Νεκτάριο Αντωνίου (φωνή –σχολιασμό), Αργύρη Παπά (κιθάρα –φωνή), Παντελή Καραματσούκη (ούτι) και Μαρία Καραματσούκη (τουμπερλέκι). Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μουσικούς για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν, και ακόμα θερμότερες στον Νεκτάριο Αντωνίου για την άμεση ανταπόκριση του και την ιδιαίτερη φροντίδα.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα.
Ήταν μια γεμάτη βραδιά τόσο από βιβλία, σκέψεις, αναγνώσεις όσο και από μουσική. Ήταν μια πολύ καλή αρχή για το νέο έτος!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μνήμες της Κωνσταντινούπολης 
Ümit, Ahmet
Εκδόσεις Πατάκη
Σελίδες: 687
"Αγναντεύαμε την πόλη απ' τη θάλασσα. Η Ιστανμπούλ ήταν σκεπασμένη με ομίχλη... Κι η θάλασσα το ίδιο... Σκεπασμένο με ομίχλη και το σκάφος μας... Αυτό που διακρίναμε ήταν οι μιναρέδες του Σουλταναχμέτ, ο τρούλος της Αγια-Σοφιάς, οι πύργοι του Τόπκαπι. Η πόλη έδινε την εντύπωση ότι ποτέ δεν είχε λεηλατηθεί, ποτέ δεν είχε καταστραφεί, ποτέ δεν είχε μολυνθεί. Η φύση είχε σκεπάσει με μια κατάλευκη ομίχλη ό,τι άσχημο υπήρχε στην πόλη. Σαν ένα στιγμιαίο όραμα λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος... Σαν ένα μαγικό νέφος... Μια παραμυθένια εικόνα... Σαν μια ολοκαίνουρια αρχή... Νέα, ελπιδοφόρα, όμορφη... Αγναντεύαμε την πόλη απ' τη θάλασσα..." Ένα πτώμα ξαπλωμένο στη βάση του ανδριάντα του Ατατούρκ στο Σαράιμπουρνου. Στην παλάμη του ένα αρχαίο νόμισμα... Ωστόσο ούτε το πτώμα είναι το τελευταίο θύμα ούτε το νόμισμα το τελευταίο αρχαίο κέρμα. Επτά θύματα, επτά μονάρχες, επτά νομίσματα, επτά ιστορικά σημεία της Πόλης. Η μοναδική αλήθεια: η μακραίωνη ιστορία μιας πόλης μαγικής και αινιγματικής, της πόλης των πόλεων... Ένα μυθιστόρημα-ποταμός, όπου τα πάθη των ανθρώπων συναντούν την ιστορία, όπου η περιπέτεια κλιμακώνεται μαζί με τη συγκίνηση, ένα μεγάλο σύγχρονο παραμύθι που ξεκινά απ' το Βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη και φτάνει μέχρι τη σημερινή μητρόπολη Ιστανμπούλ των μεγάλων αντιθέσεων, ένα λογοτεχνικό μπεστ σέλερ που έχει μαγέψει περισσότερους από 300.000 αναγνώστες στην Τουρκία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου