Σελίδες

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Literatura latinoamericana #3Την Πέμπτη  22 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας για την νέα αναγνωστική περίοδο 2017-2018, στην φιλόξενη βιβλιοθήκη του Μεγάρου Νεδέλκου. Όπως ήδη γνωρίζουν οι περισσότεροι, η φετινή θεματική ενότητα φέρει τον τίτλο «Literatura latinoamericana» και είναι αφιερωμένη στους Λατινοαμερικάνους Λογοτέχνες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας λοιπόν, συζητήσαμε και σχολιάσαμε το βιβλίο του  του Μεξικανού συγγραφέα Χουάν Ρούλφο με τίτλο «Πέδρο Πάραμο», το οποίο κατά γενική ομολογία ενθουσίασε τα περισσότερα μέλη της Λέσχης. Η συζήτηση για το βιβλίο ξεκίνησε με αναφορές στο βίο του Μεξικανού συγγραφέα, την σχέση του με τα βιβλία, ενώ σχολιάστηκε το γεγονός ότι αγαπημένοι του συγγραφείς ήταν οι Σκανδιναβοί και ιδιαίτερα ο Κνουτ Χάμσουν, γεγονός που κάποιος προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει στο γενικότερο έργο του συγγραφέα. 
Ακολούθησε συζήτηση για τις αναφορές του Χουάν Ρούλφο στον θάνατο (που στην ουσία κυριαρχεί σε ολόκληρο το βιβλίο του) και την σχέση του με την παράδοση του Μεξικού. Στο σημείο αυτό συζητήσαμε για την διάσημη πλέον Santa Muerte (η Αγία του Θανάτου, δηλαδή) του Μεξικό, η οποία τα τελευταία χρόνια τιμάται από εκατομμύρια πιστών σε ολόκληρο το Μεξικό. Η Αγία του Θανάτου είναι γνωστή ως προστάτης των παραβατών. Είναι επίσης προστάτης των αποκλεισμένων και όλων όσων αισθάνονται ότι έχουν περιθωριοποιηθεί από την κοινωνία. Η προσωποποίηση του θανάτου συμβολίζει προστασία, δικαιοσύνη και ένα ασφαλές πέρασμα από τον κόσμο των ζωντανών σε αυτόν των νεκρών. Ακριβώς δλδ όλα όσα αναφέρει ο Χουάν Ρούλφο στο Πέδρο Πάραμο. 
 Το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε και θα σχολιάσουμε, είναι το μυθιστόρημα του σύγχρονου Κολομβιανού συγγραφέα Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες με τίτλο «Οι πληροφοριοδότες». Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.
Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα:
Οι πληροφοριοδότες, Juan Gabriel Vásquez
μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, Ίκαρος, 2015, 400 σελ.

Όταν ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Σαντόρο εξέδιδε το πρώτο του βιβλίο, τη βιογραφία μιας Γερμανίδας που εγκαταστάθηκε στην Κολομβία λίγο πριν από την έναρξη του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η πιο εξοντωτικά αρνητική κριτική θα γραφόταν από τον ίδιο τον πατέρα του. Τι κρυβόταν πίσω από τις φαινομενικά ανώδυνες εκμυστηρεύσεις της Γερμανίδας; Τι ήταν αυτό που έκανε τον πατέρα του Σαντόρο να αισθανθεί προδομένος;

Το βιβλίο καταγράφει το εγχείρημα του νεαρού δημοσιογράφου ν’ ανακαλύψει την αλήθεια, όσο πικρή κι αν ήταν τελικά, ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο ώσπου να φτάσει σ’ εκείνη την τρομερή δεκαετία του 1940, τότε που στην Κολομβία καταστράφηκαν ζωές, διαλύθηκαν οικογένειες και σπιλώθηκαν συνειδήσεις.

Ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες γεννήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το 1973, και σπούδασε Λατινοαμερικανική Λογοτεχνία στη Σορβόνη. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα, "Los informantes" (Οι πληροφοριοδότες), 2004, "Historia secreta de Costaguana" (Μυστική ιστορία της Κοσταγουάνας), 2007, "El ruido de las cosas al caer" (Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν), 2011 και "Las reputaciones" (Οι υπολήψεις), 2013, μία συλλογή διηγημάτων "Los amantes de Todos los Santos" (Οι εραστές των Αγίων Πάντων), 2008 και μία συλλογή φιλολογικών δοκιμίων "El arte de la distorsion" (Η τέχνη της διαστρέβλωσης), 2009. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία, σημαντικότερα των οποίων είναι το Premio Alfaguara (2011), το English Pen Award (2012), το Prix Roger Caillois (2012) και το Premio Von Rezzori (2013).
(2018)   Η μορφή των λειψάνων, Ίκαρος
(2015)   Οι πληροφοριοδότες, Ίκαρος
(2014)   Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν, Ίκαρος
(2014)   Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν, Ίκαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου