Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Σύγχρονοι Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο) #3



Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας, η πρώτη για το 2016 συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας.
Στη συνάντηση μας, είχαμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσουμε τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Μαζί του συζητήσαμε για το έργο του «Η Αηδονόπιτα», αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό. 
Η συζήτηση ανοίχτηκε και στα υπόλοιπα βιβλία του ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές του εξομολογήσεις για τη διαδικασία γραφής, την έρευνα που προηγείται, την επιλογή των θεμάτων, ενώ έγινε εκ μέρους του αναφορά σε αγαπημένα βιβλία, αγαπημένες ταινίες κλπ. Τέλος προσπαθήσαμε να εκμαιεύσουμε κάποια στοιχεία για το νέο του βιβλίο, το οποίο δεν έχει ξεκινήσει να γράφει ακόμα, αλλά όπως μας είπε ο ίδιος «θα περιέχει σίγουρα ιστορία και θα περιέχει σίγουρα Θεσσαλονίκη». 
Η βραδιά ήταν πολύ όμορφη και όλα τα μέλη ενθουσιάστηκαν από την εξαιρετική παρουσία του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού, τον οποίο ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά. 
Ακολούθησε η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Λέσχης και το φλουρί έπεσε στην κα. Ρία Ευαγγελινού στην οποία δόθηκε ως δώρο η λαμπρή έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας με τις περιηγητικές σημειώσεις του Ουκρανού περιηγητή, Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι. Της ευχόμαστε μέσα από τη καρδιά μας να είναι πάντα τυχερή και να έχει πάντα υγεία, όπως το ίδιο ευχόμαστε και για όλα τα μέλη της Λέσχης μας. 
Το επόμενο βιβλίο προς ανάγνωση που επιλέχθηκε μετά από ψηφοφορία, είναι το έργο του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου, με τίτλο «Η Επιστροφή». Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 8 Μαρτίου 2016, στο βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
 Η Μικρασιατική Καταστροφή του '22, ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού απ' τις προγονικές του εστίες και οι συνεχείς δοκιμασίες και περιπέτειες των Μικρασιατών προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσαν ένα σύγχρονο ελληνικό έπος του οποίου το περιεχόμενο και οι διαστάσεις, για διάφορους λόγους και αιτίες, συνεχίζουν να αγνοούνται από τους Έλληνες σήμερα. Ειδικά για τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που μετά την Καταστροφή του '22 κατευθύνθηκαν προς την τότε Σοβιετική Ένωση, ακόμα και σήμερα είναι περιορισμένες οι ιστορικές αναφορές και πληροφορίες.

Η διαδρομή ενός καθημερινού Έλληνα, του Μιχαήλ Θεοδόροβιτς Κυριάκοβ, που γεννήθηκε στο Καρς της Μικράς Ασίας το 1915, έζησε την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη συγκρότηση της Σοβιετικής Ένωσης, αγωνίστηκε μαζί με τους άλλους Πόντιους για την επιβίωση στα βουνά του Καυκάσου και αναδείχθηκε χάρη στις ικανότητες και το σθένος του σε υψηλά αξιώματα στη δεύτερη πατρίδα του, αποτελεί τον κορμό αυτής της ιστορίας που αναφέρεται στο έπος του Ποντιακού Ελληνισμού στη Σοβιετική Ένωση ως την Επιστροφή των νέων Αργοναυτών πίσω στη Μητέρα Ελλάδα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου