Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Διαβάζοντας την Κωνσταντινούπολη #3

Στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης της Αγιορειτικής Εστίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 η προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας.

Το βιβλίο που είχε επιλεγεί προς ανάγνωση ήταν το έργο του Τούρκου συγγραφέα Αχμέτ Ουμίτ με τίτλο «Μνήμες της Κωνσταντινούπολης». Με το σχολιασμό του εν λόγω βιβλίου λοιπόν ξεκίνησε η συνάντηση και η ποικιλία των απόψεων των μελών είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
Οι περισσότεροι εκ των παρευρισκομένων συμφώνησαν στο γεγονός ότι ο Αχμέτ Ουμίτ καταφέρνει μέσα από το κείμενο του να δημιουργήσει μία όμορφη ταξιδιωτική περιήγηση στην ιστορική Κωνσταντινούπολη η οποία σε συνδυασμό με την αστυνομική πλοκή (7 φόνοι σε 7 ιστορικά σημεία της Πόλης), αφήνει εν κατακλείδι στον αναγνώστη μια αίσθηση ικανοποίησης από την ανάγνωση του πολυσέλιδου έργου, αν και κάποιες φορές γίνεται αρκούντος κουραστικό. Ωστόσο η περιήγηση στις γειτονίες της παλιάς ιστορικής Πόλης, η ομορφιά των μνημείων της, οι γειτονιές που περιγράφει ο τούρκος συγγραφέας σε ανταμείβουν σε μεγάλο βαθμό. 

Η συζήτηση επίσης εστιάστηκε και στο γεγονός της αναφοράς των «Ρωμιών» της Πόλης και εντάθηκε όταν προσπαθήσαμε να αναλύσουμε την προέλευση της εν λόγω λέξης καθώς και την χρήση της ανά τους αιώνες. Πολύ εποικοδομητική η συζήτηση και όταν τα πνεύματα έκαναν να κινήσουν για άλλα επίπεδα, τότε επιστρέψαμε στην ασφάλεια των σελίδων του βιβλίου.  
Κατόπιν επιλέξαμε (πάντα μέσα από τη διαδικασία της ψηφοφορίας) το επόμενο βιβλίο προς ανάγνωση, το οποίο είναι το έργο του Τούρκου Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ με τίτλο «Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις». Παρακάτω ακολουθεί μία μικρή περίληψη του βιβλίου.
Τέλος, ασχοληθήκαμε με το επικείμενο ταξίδι στην Πόλη που προγραμματίζετε για όλα τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης. Οι σκέψεις και οι προτάσεις ήταν πολλές και προς το παρόν μείναμε στην πρώτη επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του, η οποία είναι από τις 23 έως τις 26 Απριλίου 2015. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Νηστίσιμα χειροποίητα γλυκά είχαν τη τιμητική τους και κατά την συνάντηση αυτή, ενώ λίγο πριν τη λήξη, γευτήκαμε το περίφημο σέρβικο ποτό «Σλιβόβιτσα», που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015.
Ήταν μια βραδιά που εκτός από βιβλία ήταν γεμάτη από ταξιδιάρικη διάθεση!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο:


«Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις»

Παμούκ Ορχάν

Μετάφραση: Βρετού Στέλλα 
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 596 

«Η μοίρα της Ιστανμπούλ είναι και δική μου μοίρα, είμαι αφοσιωμένος στην πόλη επειδή σε αυτήν οφείλω αυτό που είμαι», εξομολογείται ο Ορχάν Παμούκ σ' αυτό το γοητευτικό βιβλίο που διαβάζεται σαν δοκίμιο, προσωπικό ημερολόγιο, ιστορία, οδηγός πόλης και μυθιστόρημα μαζί. Ο σημαντικότερος σύγχρονος Τούρκος συγγραφέας μάς παρασέρνει σ' ένα συναισθηματικό ταξίδι στην πόλη όπου ζει εδώ και πενήντα χρόνια και μέσα από τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας συνθέτει το προσωπικό του πορτρέτο της Κωνσταντινούπολης. 
Μέσα από τα μάτια του ανακαλύπτουμε τα σοκάκια της Πόλης, τις λιθόστρωτες λεωφόρους της, τα ξύλινα αρχοντικά της, το τέλος ενός πολιτισμού αλλά και τη γέννηση ενός καινούργιου. Παρακολουθούμε τη ζωή του συγγραφέα και τη διαμόρφωση του ψυχικού του κόσμου από τη στιγμή που αισθάνθηκε τον εαυτό του. 

«Αυτές οι φωτογραφίες με κάνουν να νιώθω σαν μεθυσμένος από τις αναμνήσεις», λέει ο Παμούκ για τις εικόνες του βιβλίου, πολλές από τις οποίες προέρχονται από το οικογενειακό του αρχείο είτε τις έχει τραβήξει ο ίδιος (όπως στο κεφάλαιο 28, στις σελίδες 431-436, καθώς και στο οπισθόφυλλο). Επιπλέον, η Ιστανμπούλ εικονογραφείται με πλήθος καρτποστάλ, σχέδια, γκραβούρες και πίνακες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου