Σελίδες

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ο Θωμάς Κοροβίνης στην Λέσχη Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας!


Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Αγιορειτικής Εστίας είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν τον Θεσσαλονικιό συγγραφέα, τραγουδοποιό και ερευνητή, Θωμά Κοροβίνη, ο οποίος παρευρέθηκε στη μεγάλη μας παρέα και μας εξέπληξε με τις βιωματικές ιστορίες που αφηγήθηκε και αφορούσαν την Κωνσταντινούπολη.


Η συνάντηση ξεκίνησε με την ξενάγηση των μελών στην έκθεση του Βρετανού ζωγράφου Tim Vyner: Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος, όπου είχαμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στα ιδιαίτερα έργα του ζωγράφου, ο οποίος πραγματοποίησε τρία πολυήμερα ταξίδια στο Άγιον Όρος και αποτύπωσε τόσο στις ακουαρέλες του όσο και στα ψηφιακά έργα μέσω iPad, τον καθημερινό βίο της Αθωνικής Πολιτείας, τα Καθολικά των Μονών κ.λπ.
Ακολούθως ξεκίνησε η συζήτηση με τον Θωμά Κοροβίνη. Στην αρχή ασχοληθήκαμε με την Μαρίκα, την ηρωίδα του βιβλίο του «’55», μια μποέμισσα Ρωμιά με πολυδιάστατο χαρακτήρα, γεμάτη ενέργεια και αγάπη για την ζωή. Από τα χείλη του συγγραφέα ακούσαμε πως γεννήθηκε η ηρωίδα, ποιες ήταν οι Ρωμιές που τον επηρέασαν κατά τη διάρκεια της οκταετούς παραμονής του στην Πόλη ως καθηγητής στο Ζάππειο σχολείο και πως κατάφερε να ενσωματώσει τα αναγνώσματα και τις εμπειρίες του σε ένα τόσο όμορφο βιβλίο. Το ενδιαφέρον των μελών ήταν μεγάλο και οι ερωτήσεις ακολουθούσαν η μία την άλλη.

Δεν αργήσαμε βέβαια να περάσουμε και στα της Πόλης. Ο Θωμάς Κοροβίνης μας αφηγήθηκε πολλές ιστορίες της Πόλης όπως τις έζησε, μας ξενάγησε νοερώς στα στέκια και στα μικρά μαγαζιά που προτιμούσε και στις συναντήσεις που είχε με μεγάλους Τούρκους τραγουδιστές και δημιουργούς.
Τελειώνοντας ασχοληθήκαμε με την έκδοση του νέου του έργου με τίτλο «Θωμάς Κοροβίνης: τ’ αγαπημένα» όπου γίναμε όλοι ακροατές των αφηγήσεων του που σχετίζονταν με τους αγαπημένους του ποιητές, συγγραφείς και δημιουργούς, ενώ σταθήκαμε ιδιαίτερα στην σχέση του με τον μεγάλο συμπολίτη ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Τα χαμόγελα ήταν πολλά και η ζεστή διάθεση των μελών ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.
Ως είθισται, ακολούθησε ψηφοφορία για την επιλογή του επόμενου βιβλίου προς ανάγνωση, που ενώ αρχικώς είχε σταλεί ενημερωτικό σημείωμα με τρία διαφορετικά προτεινόμενα βιβλία, τελικά επιλέχθηκε η πρόταση που μας έκανε ο κ. Κοροβίνης, να διαβάσουμε δηλαδή το έργο του Μίκα Βαλτάρι «Ιωάννης Άγγελος».
Ως εκ τούτου λοιπόν, το επόμενο βιβλίο προς ανάγνωση, είναι το έργο του Μίκα Βαλτάρι με τίτλο «Ιωάννης Άγγελος» από τις εκδόσεις Καλέντη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου