Σελίδες

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Φέτος διαβάζουμε Νομπελίστες #2



Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για το τρέχον έτος. Η συνάντηση έλαβε χώρα στη βιβλιοθήκη της Αγιορειτικής Εστίας, στον α΄ όροφο του κτιρίου Νεδέλκου, σ’ ένα χώρο ατμοσφαιρικό, γεμάτο από πολλά βιβλία, λίγα γλυκά, αρκετό καφέ και πάνω απ’ όλα από πολύ καλή διάθεση και όρεξη για κουβέντα. Νέα, δυναμικά μέλη προστέθηκαν στην Λέσχη μας και τούτο μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε τη προσπάθεια μας με μεγαλύτερη επιμονή και αφοσίωση. 

Κατά τη συνάντηση μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για το βιβλίο του Ίβο Άντριτς «Η Δεσποινίδα», να αναλύσουμε το συγγραφικό ύφος του συγγραφέα και τον περίεργο χαρακτήρα της ηρωίδας του, να σχολιάσουμε τις σχέσεις της με τους υπόλοιπους ήρωες του έργου  και να εντοπίσουμε κάποιες από τις ηθογραφικές αναφορές του Σέρβου συγγραφέα. 




 Ακολούθως, και μετά από ψηφοφορία, επιλέξαμε το επόμενο βιβλίο προς ανάγνωση το οποίο είναι το έργο του νομπελίστα συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ με τίτλο «Η πτώση».

 








Η επόμενη συνάντηση μας ορίστηκε για την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014.








Λίγα λόγια για τον συγγραφέα



O Aλμπέρ Kαμύ γεννήθηκε το 1913 στο Μοντοβί της Αλγερίας από Γάλλους γονείς. Ζει τα παιδικά του χρόνια μέσα στην απόλυτη φτώχια, με τον πατέρα του νεκρό στον πόλεμο και τη μητέρα του να ξενοδουλεύει. Τελειώνει το λύκειο με υποτροφία και συνεχίζει τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αλγερίου. Το 1934 γίνεται μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος αλλά διαγράφεται ένα χρόνο μετά. Το 1937 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Η καλή και η ανάποδη

Το 1940 με τη δεύτερη γυναίκα του αποφασίζουν να ζήσουν στο Παρίσι. Δυο χρόνια αργότερα εκδίδεται Ο ξένος. Μετά το τέλος του πολέμου αρχίζει να ταξιδεύει: ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ιταλία, Ελλάδα (1955). Δίνει μάχες για να τελειώσει ο πόλεμος της Αλγερίας, ενώ εκδίδονται το ένα μετά το άλλο τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά έργα που τον κάνουν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το 1957 βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Ακόμα και ο πρώην φίλος του, αλλά πλέον αντίπαλός του σε ιδεολογικά ζητήματα, Σαρτρ, θα παραδεχτεί ότι «κανένας δεν χάρισε στον Καμύ το Νόμπελ». 
Το 1960 ο Καμύ θα σκοτωθεί μαζί με το φίλο και εκδότη του Μισέλ Γκαλιμάρ σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Στην τσάντα του είχε έτοιμα τα χειρόγραφα του έργου του Ο πρώτος άνθρωπος.


Λίγα λόγια για το έργο του «Η Πτώση»

O Zαν-Mπατίστ Kλαμάνς είναι ένας «ήρωας της εποχής μας»: η εξυπνάδα του να στέκεται πάντα στη «σωστή» πλευρά της ζωής τον κάνει έναν άντρα ικανοποιημένο από τον εαυτό του, έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί την υποκρισία για να αρέσει στους άλλους. Mέχρι που μια νύχτα ακούει μια άγνωστή του γυναίκα να πέφτει στα νερά ενός ποταμού. Aυτός ο τόσο καλός, ο τόσο ελεήμων, ο τόσο συμφιλιωμένος με τη «σωστή», ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν θα τη βοηθήσει και τότε όλα γύρω του θα καταρρεύσουν. Mετά τον Ξένο και την Πανούκλα, ο Kαμύ ολοκληρώνει με την Πτώση την αριστουργηματική του τριλογία που τον έκανε διάσημο σ’ όλο τον κόσμο, χαρίζοντάς του και ένα από τα πιο δίκαια βραβεία Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου