Σελίδες

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Φέτος διαβάζουμε νομπελίστες #3


Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης μας. Περάσαμε ένα όμορφο βράδυ, συζητώντας για το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η Πτώση», σχολιάζοντας τις φιλοσοφικές “πτώσεις” και “ανυψώσεις” του συγγραφέα, καθώς και ακούγοντας με έντονο ενδιαφέρον τις απόψεις του κάθε μέλους, οι οποίες λόγω της ποικιλίας τους, έθεσαν τις βάσεις για μια ουσιαστική και πολυσύνθετη συζήτηση, κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων.
Ακολούθως και μετά από ψηφοφορία, επιλέξαμε το επόμενο βιβλίο προς ανάγνωση, το οποίο έχει τίτλο «Το Πέμπτο παιδί» και έχει γραφτεί από την Ντόρις Λέσινγκ, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 2007. Η εν λόγω συγγραφέας απεβίωσε πριν από λίγους μήνες, στις 17 Νοεμβρίου 2013, σε ηλικία 94 ετών.
Η συνάντηση μας ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Ο Ξένος» του ιταλού σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι, με πρωταγωνιστές τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, Μπερνάρ Μπλιέ, Ζωρζ Ουϊλσόν και την Άννα Καρίνα. 

Η ταινία, η οποία συνοδεύτηκε από τους φυσικούς ήχους των αστραπών και της καταρρακτώδους βροχής που έπεφτε άφθονα έξω από τα παραθύρια του νεοκλασικού κτιρίου Νεδέλκου, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και για δύο ώρες, μας μετέφερε στην Αλγερία, στον κόσμο του Καμύ και των ηρώων του. 











Η επόμενη συνάντηση μας έχει οριστεί για την Τρίτη 29 Απριλίου 2014.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΠΑΙΔΙ
LESSING DORIS

Η Χάριετ και ο Ντέιβιντ Λόβατ επιθυμούν τα ίδια πράγματα: αφοσίωση, αγάπη, οικογενειακή ζωή και, πάνω απ' όλα, ένα δικό τους σπίτι. Πεισματικά αποκομμένοι από τη μόδα της δεκαετίας του '60, αποφασίζουν να παντρευτούν και να βάλουν τα θεμέλια του παραδείσου τους σ' ένα μεγάλο βικτοριανό σπίτι. Στην αρχή όλα είναι ειδυλλιακά. Τα παιδιά γεμίζουν τη ζωή τους και οι συγγενείς ξανανταμώνουν στο τραπέζι των Χριστουγέννων και του Πάσχα για να απολαύσουν τη θαλπωρή του σπιτιού του Λόβατ. Στην πέμπτη εγκυμοσύνη, ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά. Το έμβρυο αρχίζει από πολύ νωρίς να στριφογυρίζει βίαια στην κοιλιά της Χάριετ. Ύστερα από ένα δύσκολο τοκετό, το νεογέννητο αναπτύσσεται ταχύτερα από τα συνηθισμένα μωρά. Επιθετικό και άστοργο, γνωρίζει γρήγορα την ενστικτώδη αντιπάθεια των αδελφιών του. Η αλλόκοτη ύπαρξή του καταστρέφει την ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή τους. Με Το Πέμπτο Παιδί η Ντόρις Λέσινγκ έγραψε ένα δυσοίωνο χειροπιαστό μυθιστόρημα, μια δυνατή και ταυτόχρονα απλή σύγχρονη ιστορία τρόμου που διαβάζεται χωρίς ανάσα ως την τελευταία λέξη.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

 

Η Ντόρις Λέσινγκ γεννήθηκε το 1919 στην Περσία, νυν Ιράν, από Βρετανούς γονείς. Μεγάλωσε στη Νότια Ροδεσία, νυν Ζιμπάμπουε. Φτάνοντας στην Αγγλία, το 1949, εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τον τίτλο Tραγουδώντας το χορτάρι, το οποίο σηματοδότησε την αρχή της λαμπρής λογοτεχνικής της σταδιοδρομίας. Από τότε έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπως τα βραβεία David Cohen Memorial Prize, Prince of Asturias Awards, ST Dupont Golden PEN Award και, βέβαια, το Νόμπελ Λογοτεχνίας (2007) για τη συνολική προσφορά της στη λογοτεχνία. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν άλλα οκτώ βιβλία της. Έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου